Om oss – familjen Brinte

Kerstin och Henric Brinte på Borrby Kungsgård

Henric är lantbrukarson och brukade tidigare föräldragården en halvmil bort, samtidigt som han arbetade som driftsledare på Svalöf Weibull i Hammenhög. När tjänsten flyttades till Landskrona valde Henric att sluta.

– Varför flytta till Skånes baksida? Vi lever ju här på framsidan där solen går upp! Henric satsade på att bli heltidsbonde och familjen köpte Borrby Kungsgård. I dag brukar han 330 hektar åker delvis med KRAV-odling.

Kerstin älskar att samla på gamla vackra saker men är även lärare i matematik, fysik och kemi i Ystad. Att fixa i lokalen, sköta om husen och sommargästerna på gården är det stora fritidsintresset för Kerstin.

För 50 år sedan sysselsatte gården 27 personer: Bonden själv plus drängar och pigor. I dag klarar Henric hela driften själv tillsammans med sonen Oscar. Tiderna förändras.

Björne och Ella är gårdens vakthundar som håller ordning på barn och vuxna. Där hundarna är där är oftast barnen. Katter och höns bor också på gården och katterna håller oftast till ute bland byggnaderna och jagar husmusen.

I parken bor det en familj glador och vid dammen har vi ofta besök av en häger. Ute på fälten finns det gott om rådjur och harar och vår förhoppning är att fortsätta ha får på somrarna som kan hålla betet öppet ute i parken.

Rulla till toppen